Bezbedan stomatološki pregled – u vreme Covid 19?

Nikome od nas nije bilo lako saznanje da je neko od naših rođenih, prijatelja, poznanika oboleo od Covid-a 19. Ali, evo,nalazimo načine kako da nastavimo sa dnevnim obavezama i navikama, u izmenjenom izdanju. Jedna od retkih profesija u čijem načinu rada nije bilo velikih promena je STOMATOLOŠKA PRAKSA.

Pitaćete se kako? Zar oni i mi, pacijenti, nismo u velikom riziku?

Naravno da jesmo, ali smo to bili i pre pandemije.

Stomatolozi se svakodnevno susreću sa krvno prenosivim i drugim zaraznim bolestima za koje, takođe, postoji protokol ponašanja: besprekorno održavanje higijene stomatološkog instrumentarijuma, lična higijena svih zaposlenih u radu i mimo njega, zaštitne mere nošenja zaštitnih rukavica, maski i naočara, besprekorna higijena svih prostorija u stomatološkoj ordinaciji.

Kakve su promene uvedene od pojave vrusa Covid 19?

Napravljeni su zakonski okviri ponašanja u stomatološkim ordinacijama, od strane države Srbije, kao i preporuke SZO i Stomatološke komore Srbije kako za pacijente tako i za zaposlene.

Ipak, svesnost da oralno zdravlje utiče na vaše celokupno zdravlje jeste važna. Većina stomatološke nege je preventivne prirode, pa je važno držati korak sa redovnim održavanjem dentalne higijene.

Uz svakodnevnu dentalnu higijenu, preporuka zdravstvenih organizacija, kao i udruženja stomatologa jeste da je u vreme pandemije ključna preventiva.

Pri odlasku zubaru, važno je sagledati čitavu epidemiološku situaciju na lokalu. Nije nerazumno razmišljati o poseti stomatologu ako vam je potrebna hitna stomatološka nega, a živite u području gde je broj obolelih od Covid-19 nizak ili opada.

Kako bezbedno kod vašeg zubara?

Iako pod pritiskom pandemije, stomatološke ordinacije su sada otvorene za pružanje čitavog spektra stomatoloških usluga, pod izmenjenim uslovima.

Zakažite pregled telefonom. Potrebno je poštovati termin dogovoren sa stomatološkim timom, jer ako to ne učinite, može doći do narušavanja poštovanja mera fizičkog distanciranja.

Neophodno je održavati fizičku distancu kako biste osigurali neprekidnu bezbednost.

Važno je da se pridržavate svih saveta i preporuka, poput prolažanja kroz dezobarijere, dezinfikekcije ruku, merenja temperature, jer su ove informacije date za vašu bezbednost i bezbednost stomatološkog tima.

Ako imate hitan problem sa zubima poput zubobolje ili bola u ustima, otok u ustima i oko njih, krvarenje, nezarastajući čir koji nema očigledan uzrok, a zubar ne može zbog epidemioloških mera da vas primi, daće vam savete o kontroli i saniranju vaših simptoma ili će možda prepisati antibiotike za kontrolu bilo kakvih infekcija sve dok ne bude bilo mogućnosti za pregled.

Mere prevencije: lična i opšta higijena, izbegavanje kontakata.

Komentari

  • Još uvek nema komentara
  • Dodaj komentar